Krav Magan perustaja

Krav Magan perustaja oli Imrich (Imi) Lichtenfeld (1910 - 1998). Imi syntyi, kasvoi ja kävi koulunsa Bratislavassa, Slovakiassa. Nuorena hän harjoitteli painia, nyrkkeilyä ja voimistelua. Vuonna 1928 hän voitti painissa nuorten mestaruuden ja vuonna 1929 aikuisten sarjan mestaruuden. Vuonna 1928 Imi saavutti myös paikallisen mestaruuden nyrkkeilyssä ja voitti kansainvälisen voimistelukilpailun. Vuosien 1929-39 välisenä aikana Imi jatkoi kilpailemista pääasiassa painissa voittaen lukuisia mestaruuksia ympäri Eurooppaa.

Natsismin vahvistuessa 1930-luvun Euroopassa Imi joutui lukuisiin yhteenottoihin natsismin kannattajien kanssa ja hänen itsepuolustustaitonsa joutuivat koetukselle. Bratislavan juutalaiskorttelit, jossa Imi asui, olivat jatkuvan häirinnän kohteena, ja Imistä tuli vastarintaliikkeen johtaja omassa kaupungissaan paini-, nyrkkeily ja itsepuolustustaitojensa ansiosta.

Imi joutui pakenemaan Slovakiasta vuonna 1940, ja hän lähti viimeisellä pakolaislaivalla kohti Israelia. Laivan nimi oli Pentcho ja se oli vanha jokilaiva, jota ei oltu suunniteltu niin pitkiä merimatkoja varten. Siksi matka kesti yli kaksi vuotta. Kun Pentcho ajoi karille Kreikan saaristossa, Imi ja neljä hänen kanssamatkustajaansa ottivat yhden pelastusveneen ja lähtivät hakemaan apua soutaen. Kovan merenkäynnin vuoksi pelastusvene oli upota ja vaikka he soutivat yhtäjaksoisesti 48 tuntia, he eivät päässeet rantaan. Heidät pelasti lopulta brittiläinen sota-alus, joka kävi myös pelastamassa loput Pentchon matkustajista. Tämän koettelemuksen seurauksena Imillä oli koko loppuelämänsä ajan kasvoissaan vaurioituneita lihaksia.

Brittiläinen sota-alus kuljetti pakolaiset Aleksandriaan, Egyptiin, ja Imin terveydentila oli tuolloin hyvin heikko. Hänelle tehtiin useita leikkauksia eivätkä lääkärit uskoneet hänen selviytyvän. Hän jäi kuitenkin henkiin ja ilmoittautui vapaaehtoisena palvelukseen tsekkiläiseen yksikköön Britannian armeijassa. Yksikkö palveli toisessa maailmansodassa Libanonissa, Syyriassa, Libyassa ja Egyptissä. Niiltä ajoilta peräisin olevat taistelukokemukset saivat Imin edelleen kehittämään itsepuolustustaitojaan.

Päästyään pois armeijasta vuonna 1942 Imi anoi ja sai luvan muuttaa Israeliin. Isaac Sadeh, Haganah -järjestön komentava upseeri, tiedosti Imin hyvät itsepuolustustaidot ja värväsi hänet palvelukseen. Kaksi vuotta myöhemmin Imi alkoi opettaa Kapapia (itsepuolustusta) ja kouluttaa Haganahin erikoisyksiköitä Palmach ja Palyam. Tänä aikana ampuma-aseet olivat kiellettyjä ja lisäksi erittäin vaikeasti saatavia. Niitä piiloteltiin briteiltä ja niitä käytettiin vain erikoistehtäviin. Tämä onkin tärkeä syy Krav Magan kehittymiselle: koska ampuma-aseita ei voitu käyttää, aseettomasta taistelusta tuli elinehto armeijan tehtävien onnistumiselle.

Israelin valtion perustamisen jälkeen vuonna 1948 Imistä tuli lähitaistelun pääkouluttaja Israelin puolustusvoimien (Israeli Defense Forces, IDF) liikuntatieteen pääkoulutuskeskuksessa. Hän hoiti tätä tehtävää aina vuoteen 1964, jolloin hän jäi eläkkeelle, ja hänen tehtävänään oli varmistaa, että IDF:n joukot, myös erikoisjoukot, saivat ammattimaisen lähitaistelukoulutuksen. Tänä aikana Imi hioi edelleen omia lähitaistelutekniikoitaan, joita nykyisin kutsutaan Krav Magaksi.

Krav Magan kehitys

Jäätyään eläkkeelle vuonna 1964 Imi alkoi heti kehittää Krav Magasta siviiliversiota. Aikaisempien kokemustensa ansiosta hän tiedosti itsepuolustuksen tarpeellisuuden siviileille. Hän tiesi myös, että israelilaiset siviilit joutuivat kohtaamaan erittäin väkivaltaisia tilanteita päivittäin. Hän alkoi opettaa muutamia valikoituja oppilaita Natanyassa, ja näiden oppilaiden avulla hän alkoi kehittää varsinaista itsepuolustuslajia. Kaksi vuotta myöhemmin Imi aloitti ohjaajakoulutuksen ja alkoi opettaa Krav Magaa sekä Israelissa että ympäri maailmaa.

Israelissa Tel Aviviin ja Natanyaan perustettiin Krav Magan koulutuskeskukset, ja siviilit ovat saaneet antaa Krav Magassa ohjaajakoulutusta vuodesta 1972 lähtien. Vuonna 1978 Imi perusti lähimpien oppilaidensa kanssa ensimmäisen Krav Maga -järjestön (Association for Krav Maga and Self Defense).

Krav Maga on yksi tämän hetken tuoreimmista itsepuolustustaktiikoista, koska ikää sille on kertynyt vain noin 40 vuotta. Laji kehitettiin Israelin puolustusvoimia (IDF, Israeli Defense Force) varten. IDF:llä oli tarve opettaa itsepuolustusta erittäin lyhyessä ajassa ihmisille, joiden itsepuolustustaidot olivat hyvin vaihtelevat.

Parin viime vuosikymmenen aikana Krav Maga on levinnyt laajasti ympäri maailmaa. Tällä hetkellä Krav Magaa harjoitetaan Israelissa, Yhdysvalloissa, Ranskassa, Suomessa, Skandinaviassa, Iso-Britanniassa, Brasiliassa sekä monessa muussa maassa. Krav Magaa käyttävät päivittäin Israelin puolustusvoimien IDF:n joukot (myös erikoisjoukot), Israelin poliisi ja turvallisuusyksiköt. Lisäksi sitä hyödyntävät myös monet eliittiyksiköt ympäri maailmaa, kuten eräät FBI:n, DEA:n sekä Scotland Yardin ja antiterroristijoukkojen (ATF) yksiköt. Ja kuten Imi toivoi, Krav Magasta on myös tullut tärkeä lähde siviilien itsepuolustuskoulutukselle.

Israelissa Krav Maga on tärkeä osa koulutusjärjestelmää ja sitä opetetaan sekä peruskoulussa että muissa oppilaitoksissa. Lisäksi sitä opetetaan Israelissa sijaitsevassa Wingate Institutessa, joka on eräs maailman johtavia fyysisiä koulutuskeskuksia.

Nykyisin lajin sopivuutta erilaisiin uhkatilanteisiin testataan jatkuvasti ja sen taktiikoita sopeutetaan tarvittaessa. Krav Maga -koulutuksessa painotetaan henkisiä ja fyysisiä valmiuksia sekä itseluottamusta.

Suomessa Krav Maga -koulutusta järjestetään viranomaisille, puolustusvoimille, vartijoille sekä siviileille.

Imi Lichtenfeld kuoli 88-vuotiaana tammikuun 8. päivänä vuonna 1998. Hänen työnsä kuitenkin jatkuu hänen oppilaidensa ja heidän oppilaidensa välityksellä ympäri maailmaa.

- THE FIRST RULE IS: DON'T GET HURT! -